Print

Εισαγωγικό Σημείωμα Αντιπτεράρχου (ΥΙ) εα Χρήστου ΓρηγορέαPosted in ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ, Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ (ΤΕΥΧΟΣ 1)
Pages (II)-(III)

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Φίλοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα, με την ιδιότητα του Στρατιωτικού Ιατρού και Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ), να καλωσορίσω και να προλογίσω το παρόν τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αφιερωμένο στην Αλλεργιολογία.

Η Αλλεργιολογία αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα αρχικά το 1977 (ενώ η ΕΕΑΚΑ ιδρύθηκε το 1973 με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Σπύρο Μπένο) ως συναφής ειδικότητα, ενώ το 1983 μετατράπηκε δια νόμου σε κύρια ειδικότητα. Το φθινόπωρο του ιδίου έτους (1983) λειτούργησε η πρώτη εκπαιδευτική Μονάδα Αλλεργιολογίας στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Ευάγγελου Αποστόλου, ενώ το 1985 τη διεύθυνση του παραπάνω τμήματος ανέλαβε η κ. Καλλιόπη Κόντου-Φίλη. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, ιδρύεται η δεύτερη Αλλεργιολογική Εκπαιδευτική Μονάδα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με διευθύντρια την καθηγήτρια, κ. Φωτεινή Σαξώνη-Παπαγεωργίου, διάδοχος της οποίας είναι ο καθηγητής κ. Νίκος Παπαδόπουλος. Αρκετά χρόνια αργότερα ιδρύθηκε κα λειτουργεί ως Εκπαιδευτικό Κέντρο η Αλλεργιολογική Μονάδα στο Νοσοκομείο «Αττικό» (Διευθυντής ο αείμνηστος Δημήτρης Καλογερομήτρος). Από τα μέσα της δεκαετίας τους 1980 και στη δεκαετία του 1990 ιδρύθηκαν και λειτουργούν και άλλα Αλλεργιολογικά Τμήματα σε διάφορα Νοσοκομεία όπως στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακα «Σωτηρία», στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσ/νίκης και στα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσ/νίκης.

Η Επιστημονική δραστηριότητα της ΕΕΑΚΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική και περιλαμβάνει την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών, τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων (έχει διοργανώσει 10 Πανελλήνια Συνέδρια Αλλεργιολογίας και 2 Πανευρωπαϊκά Συνέδρια στη χώρα μας), τη συμμετοχή στην εκπαίδευση των Αλλεργιολόγων, την εκπροσώπηση των Αλλεργιολόγων σε θεσμικούς φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και την έκδοση Ιατρικού περιοδικού (Ελληνική Αλλεργιολογία και Κλινική Ανοσολογία). Επίσης η ΕΕΑΚΑ κυρίως μέσα από την ιστοσελίδα της φροντίζει για την υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού και την προβολή της ειδικότητας (www.allery.org.gr)
Η λειτουργία οργανωμένων Αλλεργιολογικών Τμημάτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία αρχίζει από την δεκαετία του 1980 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) με πρώτους Διευθυντές τους εν αποστρατεία σήμερα συναδέλφους κ. Νίκο Δεληαργύρη και εν συνεχεία τον κ. Ιωάννη Γαλατά, ενώ την ίδια περίοδο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) από τον υπογράφοντα το παρόν κείμενο. Σήμερα τα Αλλεργιολογικά τμήματα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων παράγουν αξιοζήλευτο κλινικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο, συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστητριότητες της ΕΕΑΚΑ και συνεργάζονται αρμονικά με όλους τους άλλους συναδέλφους τους, τόσο εντός όσο και εκτός των νοσοκομείων. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους Αλλεργιολόγους που στελεχώνουν σήμερα τα Αλλεργιολογικά Τμήματα του 401 ΓΣΝΑ (Δ/ντής Αρχίατρος κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος), του 251 ΓΝΑ (Δ/ντής Σμήναρχος κ. Δημήτρης Βούρδας), του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών/ΝΝΑ (Δ/ντής Αντιπλοίαρχος κ. Φώτης Ψαρρός) και του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης/424 ΓΣΝΕ στη Θεσ/νίκη (Δ/ντής Επίατρος κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου), ενώ είμαι βέβαιος ότι και οι νεότεροι συνάδελφοι Στρατιωτικοί Ιατροί-Αλλεργιολόγοι θα ακολουθήσουν το δρόμο τον οποίο έχουν χαράξει οι παλαιότεροι και εύχομαι αυτό να γίνει με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Το παρόν τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων είναι αφιερωμένο στην Αλλεργιολογία και περιλαμβάνει πάρα πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που αφορούν την ειδικότητα της Αλλεργιολογίας και βεβαίως παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συγγραφείς των άρθρων του παρόντος τεύχους του Περιοδικού. Ιδιαίτερα ευχαριστώ όλους τους Συναδέλφους που δεν είναι Στρατιωτικοί και βοήθησαν ενεργά στην έκδοση του τεύχους. Τέλος, ξεχωριστές ευχαριστίες ανήκουν δικαιωματικά στις καθηγήτριες Πανεπιστημίου κ. Σαξώνη-Παπαγεωργίου και κ. Τυλιγάδα οι οποίες, εις βάρος του πολύτιμου χρόνου τους, μας τίμησαν με τα άρθρα τους.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Γρηγορέας
Αντιπτέραρχος (ΥΙ) εν αποστρατεία
Επίτιμος Δ/ντής Υγειονομικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας